lördag 17 mars 2012

Sänker FIFA och UEFA landslagsfotbollen för gott?

Tror inte att någon undgått att se den enorma förändring som skett de senaste tio åren när det gäller maktbalansen inom fotbollsvärlden, där mer och mer fokus ligger på klubblagen och mindre och mindre fokus ligger på landslagsfotbollen. Champions League är fotbollens guldkalv och likt ishockeyn, där Stanley Cup är större och viktigare än VM eller OS, kommer vi nog snart se att klubblagsfotbollen gått om landslagsfotbollen i status. Samtidigt har vi den eviga debatten där storklubbarna vill slippa skicka iväg sina spelare till meningslösa träningslandskamper. Jag är övertygad om att vi snart kommer att se dessa träningsmatcher försvinna.

Jag vet att jag skrivit om detta tidigare, men jag tror att FIFA och UEFA har fattat ett antal beslut som kommer att påskynda denna processen och ytterligare förstöra intresset för landslagsfotbollen. Och detta har man gjort i all välmening, eftersom besluten har haft till syfte att globalisera fotbollen och öka intresset totalt sett. Men faktum är att de stora och penningstarka klubbarna som leder utvecklingen globalt och i Europa finns till stor del i Västeuropa, i länder som England, Tyskland, Holland, Spanien, Frankrike, Italien och Portugal. Visserligen har vi på senare år sett nya storklubbar från länder som Ukraina och Ryssland men om man skulle förlora kampen om publiken i de stora länderna i Västeuropa så skulle det vara ett hårt, om inte dödligt, slag för landslagsfotbollen. Därför är det väldigt bekymmersamt att se var de kommande storturneringarna hållits eller kommer att hållas, efter EM 2008 i Österrike/Schweiz.

2010: VM Sydafrika
2012: EM Polen/Ukraina
2014: VM Brasilien
2016: EM Frankrike
2018: VM Ryssland
2020: EM ?
2022: VM Qatar

Jämför detta med exempelvis följande period:

1988: EM Västtyskland
1990: VM Italien
1992: EM Sverige

1994: VM USA
1996: EM England
1998: VM Frankrike
2000: EM Holland/Belgien


Nu hävdar jag givetvis inte att vi inte ska sprida fotbollen globalt. Och inte heller att stora fotbollsnationer som Brasilien och Ryssland inte ska arrangera stora turneringar. Men jag kan ändå konstatera att av sju mästerskap i rad kommer bara ett eller max två (2020 har inte beslutats ännu) att spelas i Västeuropa medan under samma tidsperiod i slutet av förra seklet arrangerades sex av sju mästerskap här. Detta kommer innebära att en generation av fotbollsfans kommer att växa upp i Västeuropa och se landslagsfotbollen som något främmande och som inte ligger dem nära på samma sätt som tidigare, medan klubblagsfotbollen med Champions League i spetsen blir än mer dominerande. Jag anser att detta är bekymmersamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar