torsdag 23 juni 2011

Fågel eller fisk?

Allsvenskan är som sagt så tight som bara en allsvenska kan vara. Efter tolv och en halv omgång ligger Elfsborg tvåa trots fyra förluster. Fyra förluster på två hela säsonger skulle fortfarande bara ge två andraplatser i en liga som Spanien. Och där någonstans ligger givetvis charmen med allsvenskan och både dess styrka och svaghet som underhållningsindustri. Den spanska ligan är på alla sätt och vis allsvenskans totala motpol och självklart finns det inga som helst skäl att jämföra de två ligorna på några som helst punkter. Men klart är att allsvenskan är så pass svag objektivt sett så att den skulle aldrig kunna överleva publikt så väl som den gör om den saknade spänningsmomentet. Tänk om två storlag (t ex IFK Göteborg och Malmö, våra två historiskt sett klart största lag vad än våra vänner i Solna säger) skulle ha dödat serien innan den vänder, eller om de delat alla titlar de senaste tio åren mellan sig. Och ändå inte gått till Champions League. Då tror jag knappast att intresset för inhemsk fotboll hade varit så stort som det trots allt är i Sverige idag.

Nåväl, detta var en lång ingress för att säga att allsvenskan är så jämn så att man givetvis inte kan tala om avgörande matcher ännu. Vad som än händer så kan det vända senare under säsongen. Men ändå känns det lite, lite som att kvällens match mot Gais kommer att säga något om huruvida KFF är fågel eller fisk i år. En seger och de är med i racet. En förlust och de kommer att sjunka långt ner i den jämna tabellen. Visst är det ändå nära upp, likväl som det är nära ner just nu, men jag tror att serien snart kommer att börja splittra upp sig lite mer trots allt. Och en förlust skulle göra att hemmasviten är bruten (jag ser den som hel fortfarande eftersom de trots allt inte förlorat ännu) och att det kommer att smyga sig in negativa tankar. För att vara en brödmatch i en lång serie känns den alltså trots allt ovanligt betydelsefull.

Thorbjörnsson borta men i övrigt ordinarie trupp. Känns som att Paulus kommer att kunna fylla den luckan väl så bra, så inga stora orosmoln där. Gais är också ett frågetecken i år, de har presterat väldigt bra men kanske inte har bredd i truppen för att hålla hela vägen. Tippar som vanligt med hjärtat och tror på 2-1 till Kalmar efter mål av Erik, Mendes och Wanderson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar