söndag 12 juni 2011

Guds hand. Och vilket är världens mest klassiska fotbollsmål?

Läste just att Spanien tydligen gjort ett hands-mål i U21-EM. Och naturligtvis tar man då upp jämförelsen med Maradona 1986. Inget konstigt med det. Men det fick mig att tänka, vilket är världens mest klassiska fotbollsmål genom tiderna??

För att kunna svara på det måste man sätta ett par kriterier. Målet måste vara i en viktig match. Så alla dessa klassiska Youtube-klipp med fantastiska mål (typ Linus Hallenius eller Andres Vasques) har ingen chans på den här listan. Inte heller Roberto Carlos fantastiska frispark i för-VM 1997 kvalar in. Det måste alltså vara ett mål som verkligen betyder något. Här kommer ett par förslag:

- Marco Van Basten i EM-finalen 1988
- Panenkas fantastiska straff i EM-finalen 1976

- Och så givetvis som sagt Maradonas Guds Hand

Någonstans känns det som att klubblagsfotbollen inte är med och slåss på den här nivån, utan min vinnare är Guds Hand. Fortfarande, trots all relevant kritik mot det här målet så är det ändå världens kanske främsta mål någonsin! Med Maradonas andra mål i samma match som en av de hetaste utmanarna, tillsammans med Van Bastens mål 1988 och Englands tveksamma vinstmål 1966. Brehmes straff har jag tagit med mest p g a den fantastiska kuriosan att den tvåfotade Brehme i vanliga fall slog straffarna med vänstern, men valde den här gången, i ett avgörande läge i en VM final, att för första gången slå en straff med högern.

Det mest klassiska målet jag personligen har sett Live är förresten Ibras 1-1 med en klack mot Italien på Dragao i Porto 2004. Stort!!!Har jag missat någon klassiker? Skriv gärna en kommentar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar