söndag 12 april 2009

Hur svaga är Hammarby och Djurgården egentligen?

En vanlig fråga i försnacket inför årets säsong har varit krisen i stockholmsfotbollen. Att AIK har ett bra lag som ska kunna blanda sig i toppen, om än inte den absoluta kampen om guldet, verkar de flesta vara överens om. Men Djurgården och Hammarby har snackats ner av de flesta och många 'experter' har placerat dem på nedre halvan och till och med i närheten av kvalstrecket. Jag tycker visserligen inte att något av lagen ser speciellt starka ut, men jag tror inte att de ska behöva riskera nedflyttning. Ser man på trupperna så är de överlag starkare än de andra lagen som brukar tippas i den delen av tabellen (Trelleborg, ÖSK, Gais...). Samtidigt har de tappat i slagkraft, åtminstone på pappret, jämfört med förra året och då slutade det ju som bekant inte med några topplaceringar direkt.

Första omgången såg ju ganska ok ut för båda lagen. Djurgården slog ÖSK och Hammarby fixade en pinne i Borås. Då kunde man till och med läsa kommentarer i våra största tidningar där dessa 'experter' inte längre ansåg att de två stockholmslagen var fullt så usla, utan snarare att de kanske kunde vara med där uppe och slåss trots allt. Ombytlighet förnöjer som bekant, och konsekvens har väl inte präglat våra kära kvällstidningar de senaste åren. Nu i helgen var det då dags igen och nu smällde det till rejält. Djurgården stod för en pinsam insats i Göteborg (den matchen lyckades jag faktiskt se) och Hammarby åkte just på stryk i hemmapremiären mot Gefle. Sådana här mål får man bara inte släppa in. Så nu är de väl blivande bottenlag igen i morgondagens blaska. I själva verket tror jag att vi måste vänta en sex-sju omgångar innan vi kan börja dra några slutsatser av årets allsvenska (annars kanske vi måste börja tala om BP och Gefle som guldkandidater...), men klart är att det ser rejält svajigt ut.

Hasse Berggren! Snacka om att alltid leverera. Han kanske inte längre pallar 90 minuter varje omgång, men han gör enorm nytta och är alltid där och petar in bollarna. Om han är hel kommer han att göra 10-12 kassar i år, och det kan vara skillnaden mellan nedflyttning och nytt kontrakt för ett lag som Gefle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar