tisdag 19 januari 2010

Äntligen mästerskap

Tillbaka efter jul och nyår. Då detta är en fotbollsblogg med fokus på allsvenskan så lovar jag fortfarande ingenting, men nu är det dags för en av de stora höjdpunkterna så då gäller det att vara med igen. Jag talar inte om en världscuptävling i skidskytte eller en längdsprint (två svenska paradgrenar numera som jag visst tycker är lite småintressanta) utan om handbolls-EM.

Jag har en bakgrund som handbollsspelare själv. Visserligen lade jag av som artonåring men jag har i alla fall spelat i tredjedivisionen i några år och hade kanske, kanske kunnat bli en habil spelare i andra- eller förstadivisionen, men jag hade aldrig blivit något på högre nivåer. Så jag valde studier och en flytt från Kalmar, vilket jag i efterhand inte ångrat. Däremot följer jag handbollen så gott jag kan och jag ser det som en fantastisk publik- och TV-sport.

Mitt mardrömsminne (eller hur man nu ser det) från handbollskarriären var ett JSM när vi mötte Skövde med Andreas Larsson. Att han skulle bli landslagsman kunde man nästan se. Har aldrig varit med om en mer dominant spelare. Han gjorde mål när helst han ville och var totalt dominant. Inte kul! Även att som 16-17-åring få tampas med en 40+ årig Jörgen Augustsson på linjen i Drotts bilaga var en utmaning. Den gubben kunde sina tricks....

I år blir det enormt tufft. Slovenien har ett av världens bästa klubblag i Celje och stjärnorna är tillbaka i landslaget. Kvällens match blir en nyckel. Vinner vi den så kan det bli riktigt bra. Polen och Tyskland är också bra och detta är en grupp där varje match är helt öppen. Eftersom Polen just slog Tyskland så tippar jag att de går vidare tillsammans med Tyskland och vinnaren av Sveriges match ikväll. Annars hade jag hoppats att Polen skulle vara det svagaste laget. Vi brukar slå dem och om de hade förlorat mot tyskarna hade de fått svårt att slå Slovenien på deras 'nästan hemmaplan' i Österrike.

Min favoritspelare är tillbaka i landslaget; Mattias Andersson. Tror tyvärr inte att han får så mycket speltid, men han har varit väldigt bra i många år men fick stå tillbaka bakom Svensson och Gentzel. När de till slut lade av så var Mattias för gammal och så satsade man på yngre målvakter. Men han är enormt bra och jag hoppas att han får chansen att visa det i år.

Annars är det som vanligt målvakterna, försvarsspelet, kontringarna och Kim Andersson som vi får luta oss mot.

Nu kör vi. Ska bli enormt spännande det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar