tisdag 8 maj 2018

VM-uppdatering och en medieprofetia

Sommarvärmen håller ett stadigt grepp om Holland, trots att vi bara är i början av maj. Idag har vi haft 28 grader och inte ett enda moln på himmeln. Nu ska väl värmen sakta men säkert sjunka de närmaste dagarna, men sommarkänslan gör att man börjar känna sig redo för semester och framförallt fotbolls-VM. Nu är det ju ett tag tills dess, men i och med att truppen tas ut nästa vecka så ökar ju temperaturen även kring VM.

Sedan jag kommenterade truppen för ett tag sedan (se här) så har en del hänt. På målvaktssidan har det kommit positiva besked från FCK rörande Robin Olsen, så jag utgår från att han kommer att vara hel och frisk till VM och därmed given i truppen. Därmed står jag fast vid mina tankar från senast, även om jag ju egentligen tror att det blir Kristoffer Nordfeldt som tar tredjeplatsen.

På backsidan har Ludde Augustinsson haft skadeproblem, men det verkar inte vara någon fara. I övrigt ser jag att Emil Krafth knappt spelar i Bologna längre, vilket för en ung spelare inte alls är bra. Jag står fast vid min backuppsättning men tror att det kommer att bli åtta backar och att det då blir Johan Larsson som kniper andra högerbacksplatsen bakom Lustig.

På mittfältet har det hänt desto mer. Bland de centrala mittfältarna fortsätter Albin Ekdals skadeproblem, även om han spelade senast. Jag tror att så länge det inte är helt kört kommer han att vara med i truppen och förhoppningsvis även startelvan mot Sydkorea. Jakob Johansson verkar köra på bra men att han skulle komma med känns trots allt ganska orimligt. Oscar Lewicki har inte haft den bästa våren, liksom hela MFF, så om jag skulle ta ut en trupp idag skulle jag trots allt ta med Gustaf Svensson istället för Lewicki, som jag förordade innan allsvenskan drog igång. Därmed tror jag att min kvartett Hiljemark, Seb, Gustaf och Albin är densamma som Janne kommer att gå på.

Bland yttermittfältarna tycker jag att Ken Sema har spelat bort sig ur truppen efter en svag vår. Viktor Claesson och Emil Forsberg är givna och jag tror kanske att även Durmaz kommer att få en plats trots väldigt begränsad speltid. Men det finns platser öppna. Min personliga joker Mange Eriksson är givetvis en av dem som slåss, liksom Jiloan Hamad (som även skulle kunna spela centralt, vilket är en styrka). Sam Larsson har knappt spelat sedan han kom tillbaka från skada, så han kan räknas bort. Så till slut hade jag nog landat på Emil, Hamad, Claesson, Durmaz och Mange trots allt.

Och så har vi då forwards. Varken Ola eller Guidetti gör mål, vilket är oroväckande, men trots det landar vi nog på samma kvartett som vi hade med i slutet av kvalet, alltså Marcus Berg, Toivonen, Guidetti och Kiese Thelin. De som hade chansen att spela sig in i truppen har inte gjort så, och därför tror jag att vi gör bäst i att lita på dem som tog oss till VM.

Totalt sett inte särskilt stora förändringar och det är slående hur få spelare som har tagit chansen. Det är nog egentligen bara Hamad som påtagligt tagit stora steg framåt och slagit sig in i diskussionen på allvar. Jag har också väldigt svårt att se att Janne skulle chockera oss med något oväntat namn, så jag tror att alla 23 som kommer att bli uttagna har nämnts i mina två blogginlägg, även om han kanske inte gör exakt samma val som jag hade gjort. (Ok, jag kanske måste nämna Alexander Fransson och Marcus Rhoden. Även om jag inte hade tagit ut dem så är de ju två namn som eventuellt skulle kunna dyka upp).

Årets turnering kommer nog, inte oväntat, att slå alla former av rekord på sociala medier och i poddar. Jag har noterat att Aftonbladet redan har lanserat sin VM-podd, och man hör hur Tutto Balutto, Offside m fl börjar ladda upp. Risken finns givetvis att man kommer att tröttna på det och jag är inte övertygad om att denna trenden kommer att fortsätta i all evighet. Jag skulle inte bli förvånad om man i framtiden kommer att blicka tillbaka och konstatera att podformatet peakade just då, sommaren 2018, och att det senare ersattes av någonting annat. Den som lever får se om min medieprofetia kommer att slå in....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar