onsdag 21 november 2012

Skandalmålet på Parken

Sjakhtars första mål på Parken var sannerligen inte snyggt. Ett överlägset lag ska inte behöva ta till sådana metoder för att vinna mot ett danskt ängagäng. Däremot är det ganska tydligt på bilderna att det handlar om ett eget initativ av Adriano snarare än ett planerat trick av tränaren.

Fult så klart. Men samtidigt känner jag att det finns en poäng i att ta elitfotbollens sista oskuld. I en överkommersialiserad värld, där varje mål är värt så oerhört mycket värt både för klubbarna och de enskilda spelarna, kan man egentligen inte kräva att de ska följa några oskrivna regler. Om man spelar ut bollen så kan man inte kräva att få den tillbaka. Om (som i det här fallet) domaren dömer nedsläpp så får man acceptera att spelet är vid liv så snart bollen släpps. Problemet hittills har varit att det har varit ok att maska och spela ut bollen och alltid få den tillbaka. Jag tycker faktiskt att det finns något positivt i Adrianos usla beteende. Nästa gång kanske man undviker att spela ut bollen, eftersom man inte är säker på att man kommer få den tillbaka. Och som i det här fallet, varför ska ett lag som har bollen på offensiv planhalva helt plötsligt få börja om från målvakten? Varför passar man inte till spelaren i närheten av bollens ursprungliga position?

Generellt sett känns det som att alla oskrivna "gentlemens' agreement" regler gynnar den osportslige eller oärlige snarare än den ärlige. Jag har inget emot att hyckleriet upphör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar