onsdag 6 juni 2012

Träningsmatcherna avklarade och nu börjar snart allvaret

Den perioden vi är igenom nu är frustrerande för oss fotbollsintresserade. EM ligger framför oss och fotbollstemperaturen stiger dag för dag. Men samtidigt ligger givetvis alla nationella ligor nere och landslagen ägnar sig åt uppladdningsläger och ganska meningslösa träningsmatcher. Journalisterna måste därför krama så mycket innehåll de kan ur det lilla som händer för att underblåsa fotbollsfebern. Därför blir det tyvärr stora artiklar i alla medier om att Zlatan dribblat bort Wernbloom på en träning, eller så måste Zlatan för åttiotredje gången kommentera sin nya roll som tia och hur den skiljer sig från rollen i Milan.

Men nu börjar allvaret och åtminstone från fredag kommer det finnas riktig fotboll att se och läsa om. Underbart!

Sveriges två matcher mot Island och Serbien har gett ett par svar, men också gett upphov till nya frågor:

* Lustig och Olsson ska ha ytterbacksplatserna. Med Granen tappar vi en offensiv dimension och Olsson har visat att han är en offensiv kraft bättre än Safari.

* Granen verkar stå snäppet före Olsson i kön till mittbacksplatsen bredvid Mellberg. Detta är också vad jag alltid har hävdat och nu verkar det som om Hamrén går på min linje

* Rasmus Elm är ingen ytter, men hans insatser i de två matcherna bör ha fört honom närmare en startplats centralt. I så fall på Anders Svenssons bekostnad.

* Zlatan är i fortsatt fin form.

* Vi saknar en naturlig och formstark ersättare till Elmander i nummer nio-rollen. Vem kan spela där? Om Elmander är skadad så är våra två bästa anfallare Zlatan och Ola, men tyvärr förlorar vi djupledsspelet eftersom de är lite för lika som spelare. Här är ett stort frågetecken för Hamrén att räta ut.

* Sverige har haft problem bakåt på fasta situationer. Måste förbättras till på måndag.

Givet att alla är friska och krya är detta min startelva mot Ukraina i öppningsmatchen:

Isak
Olsson - Granen - Mellberg - Lustig
Kim - Rasmus
Chippen - Zlatan - Larsson
Elmander

Jag väljer alltså Rasmus före Anders. Och jag väljer en naturlig ytter (Chippen) till vänster snarare än att försöka klämma in Ola eller Rasmus på en ovan position. Om Elmanders skada gör att han inte är tillgänglig väljer jag Rosenberg i första hand, allt för att inte förändra grundspelet. Tyvärr gör detta att en av våra bästa offensiva spelare och en av våra främsta målskyttar i landslaget på sistone, Ola Toivonen, offras för spelidén. Å andra sidan gör det att vi har ett riktigt farligt alternativ på bänken.

Två dagar kvar till EM!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar