torsdag 18 februari 2010

Tillbaka från Sochi

Firman har haft en stor konferens och lanserat en ny långsiktig målsättning. Två miljarder Euro i omsättning ska vi upp i inom tre år i Ryssland. Denna lansering skedde på en chefskonferens i Sochi under tre dagar i början av veckan. Valet av Sochi och valet av tidpunkt är naturligtvis ingen slump. Ryssarna är väldigt stolta över att ha fått nästa vinter-OS och detta ska givetvis firas.

Låt mig säga så här: Ryssarna har lite kvar att göra inför OS. Efter Beijing, där Kina satte upp en fantastisk show, så har de lite att bevisa. Vi vet sedan gammalt att totalitära regimer (Kina, Ryssland, Nordkorea...) är bäst på att sätta upp fantastiska shower i propagandistisk anda. Ryssarna måste matcha Kinas fantastiska show från 2008. Problemet är bara att Sochi ligger i Kaukasus, nära till gränsen mot Georgien, och detta är inte civiliserat på något sätt. Jag tror inte att ryssarna vill kabla ut bilder över världen av fallfärdiga hus och fattiga kvinnor i trasiga hucklen. Ryssarna kommer att gå tufft fram och flytta folk från hus och hem innan världens journalister är här för att bevaka skeendet. Idag är det katastrofalt. Inget är färdigt. Flygplatsen är mindre än Kalmars och har en fantastisk känsla av gammelsovjetisk rivningskåk. Inga arenor. Undermåliga skidbackar. Och dessutom just nu +18 grader och dåliga förutsättningar för vinteridrott. Så går det när man lägger vinter-OS i en badort vid Svarta Havet.

Vi bodde för övrigt på ett fantastiskt femstjärnigt hotell mitt ute i ingenting. Hotellet är byggt och drivs av Gasprom, ett av världens största företag och vars f d styrelseordförande är Dmitry Medveedev (nuvarande rysk president). Ett av dessa fantastiska ryska projekt. Man har säkert blivit 'ombedda' att investera och har gjort detta utan att förstå vad man investerar i. Det normala priset på detta hotellet är 12.000 rubel per natt (ca 3.000 sek) för ett enkelrum. En vecka där kostar med andra ord en förmögenhet. Detta för att åka i undermåliga backar. Jag vet inte riktig hur man har tänkt. Från Moskva (därifrån eventuella turister kommer) är detta enormt mycket dyrare än att resa till Österrike eller Italien, där backarna är enormt mycket bättre.

Här kommer ett par bilder som visar vad vi kommer att se om fyra år. Tyvärr kände jag mig inte bekväm bland ryska beväpnade vakter att ta bilder inne på den katastrofala flygplatsen, så det blir traditionella bilder på ett hotell och ett berg. Detta är i Krasnaya Polyana (Röda Dalen) där de alpina grenarna kommer att gå 2014.



För övrigt har jag förstått att man i Sverige skriver Sotji medan Sochi är en engelsk stavning. Har sett samma fenomen när det gäller namn som Orvetchin och Archavin. Det handlar naturligtvis om olika översättning från det kyrilliska alfabetet. Rätt stavning är givetvis Сочи, om det nu hjälper....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar