lördag 3 oktober 2009

Straffa Gais - inte Djurgården och ÖIS

Wanderson spelade utan att ha tillstånd. Gais visste om det men fortsatte att ta ut honom i laguppställningen. Under denna perioden öste han in mål, avgjorde matcher och tog ledningen i skytteligan. Det är inte orimligt att tänka sig att Gais hade tagit färre poäng under den här tiden om man varit tvungen att ha Wanderson på läktaren i väntan på förnyat arbetstillstånd. Att Gais struntade i detta och försökte dra en rövare och hoppas på det bästa ska givetvis bestraffas. Hårt!

Gais har med sitt beteende gjort det omöjligt att få en 100% sportsligt rättvis tabell i allsvenskan 2009. Det är både möjligt och troligt att detta kan avgöra årets bottenstrid. Att Gais på detta sätt pissar på allt vad rättvisa heter måste bestraffas. Problemet är bara att andra lag blir lidande oavsett hur disciplinnämnden dömer. Om man låter bli att ta poäng från Gais så kommer givetvis ÖSK, Gefle och Hammarby drabbas, eftersom de mött ett Gais som var förstärkt av en otillåten spelare. Kanske de hade vunnit utan Wanderson, det kan vi aldrig veta. Å andra sidan, om disciplinnämnden skulle ta poäng från Gais och ge till dessa tre lagen så skulle lag som ÖIS och Djurgården drabbas utan att överhuvudtaget varit involverade i situationen. De slåss med Hammarby om att undvika nedflyttning och skulle givetvis drabbas orimligt hårt om en bottenkonkurrent får gratispoäng som de inte förtjänat på planen. Så i valet mellan pest och kolera så anser jag nog trots allt att man måste låta resultaten kvarstå.

Vad ska man då göra med Gais? Först måste vi klara ut en sak. Det handlar inte om ett misstag. Det handlar om medvetet fusk. Ett misstag hade varit om man upptäckt att han saknade tillstånd och sedan låtit bli att spela med honom tills dess tillståndet blev klart. Nu gjorde man inte så, utan man lät honom fortsätta spela även efter att man upptäckt problemet. Detta är inget misstag, det är fusk. Så vad gör man då, för att straffa Gais utan att straffa oskyldiga lag på köpet. Jag tror inte att regelverket ger utrymme till det, men det enda rättvisa vore att göra som Robert Laul föreslog häromdagen. Ge Gais minuspoäng nästa år och dessutom kraftiga böter.

Jag tror givetvis inte att detta kommer att ske. Mer rimligt är att man tilldöms en förlust mot Örebro (detta är tydligen de senaste beskeden i den här soppan) samt att det blir ett mindre bötesbelopp. Av rent egoistiska skäl kan man kanske hoppas att Wanderson också får en liten avstängning så att vi slipper honom den 17 oktober?

Mycket tjafs om fusk på sistone. Nu ska det dock spelas lite fotboll också. Seger idag och vi är kvar i toppstriden.

2 kommentarer:

  1. Man ska alltid informera sig innan man beskyller andra för fusk. GAIS upptäckte missen men kollade också med Migrationsverket ifall tillstånd kunde ges retroaktivt. Svaret de fick var att tillstånd kan ges retroaktivt från ansökningsdagen dvs 17 september, således kan man kanppast beskylla laget för fusk, däremot slarv.

    SvaraRadera
  2. Håller inte med. Visserligen kan man hävda, säkert med rätta, att regelverket är otydligt. Men jag har fortfarande svårt att se det logiska i att Gais spelat vidare med Wanderson utan att meddela förbundet. Jag står fast vid att man dragit en rövare, vilket man knappast hade gjort om man varit på fast mark vid tillfället.

    SvaraRadera